Onbegrepen voelen


Er zijn misschien veel verschillende mensen die jou niet begrijpen of jou een tijd niet begrepen hebben, van familie en vrienden tot behandelaars. Niet begrepen worden is vaak lastig om te voelen. Misschien nog het meeste als jouw behandelaar je niet begrijpt; je wilt immers het liefst dat die altijd precies begrijpt wat je bedoelt en precies begrijpt hoe je je voelt. Zelfs als je er geen woorden meer voor hebt; misschien is het juist dan wel het belangrijkst. Maar uiteindelijk zal zelfs je behandelaar niet begrijpen hoe het écht is om jou te zijn.


Dat geldt ook voor gezinsleden, familieleden en vrienden. De uitzondering zijn misschien de mensen die hetzelfde gevoel gekend hebben als jij. Je zal dus altijd 'bijna helemaal', 'een beetje', of 'totaal niet' begrepen worden en dat is oké. Alles wat iemand wél begrijpt is fijn. Dan is begrip hebben nog belangrijker dan precies begrijpen, ook al is zelfs dat niet nodig. Want het belangrijkste is dat je zelf weet dat wat je voelt echt is en dat het er mag zijn!


En de mensen die echt geen begrip voor jou hebben, die hoef je ook niet in jouw leven te houden!


Blijf delen


Het is goed om te blijven praten, hoe lastig het ook lijkt en hoe onbegrepen je je soms ook kunt voelen. Probeer het zo te zien, als je met iemand over je psychische problemen praat: "Ik kan niet van hem/haar verwachten dat hij/zij alles begrijpt; alles wat hij/zij wel begrijpt is mooi meegenomen!" Als het belangrijk voor je is dat iemand iets wel goed begrijpt, neem dan de tijd om het uit te leggen en het gesprek aan te gaan als je het gevoel hebt niet gehoord te worden. Je mag al je gevoelens eerlijk delen.


Hier vind je tips voor praten over lastige gevoelens.