Zoveel van jezelf vragen


Voor jezelf zorgen... dat is best wel moeilijk. We zijn bijna allemaal zo gewend om veel aan anderen te denken, en om ook nog eens zulke hoge eisen aan onszelf te stellen. Gek genoeg is alles wat we van onszelf verwachten en aan anderen geven “logisch” en “vanzelfsprekend”, maar is het niet zo vanzelfsprekend dat we datzelfde aan onszelf geven. Maar eigenlijk hebben we die liefde en zorg, die goede vriend die we voor anderen kunnen zijn, zelf ook heel hard nodig.


Goed voor jezelf zorgen is een nieuwe gewoonte om aan te leren. We stellen eisen aan onszelf die we zo “gewoon” vinden, dat we niet zien dat het helemaal niet op deze manier hoeft.


Jezelf rust, ruimte en zorg geven is heel belangrijk. Het is heel belangrijk voor je herstel. Juist als het minder gaat, juist als je zelfzorg misschien minder belangrijk gaan vinden, moet je door blijven gaan met goed voor jezelf te zelf zorgen; juist dan heb je die liefde en zorg van jezelf hard nodig.


Het is belangrijk om jezelf elke keer wanneer dat nodig is, op de eerste plaats te zetten. Want als je moet vechten om overeind te blijven, als je bezig met met je herstel, dan moet jijzelf op plaats mogen één staan. Je hoeft even niet meer voor de anderen te zorgen, je moet gewoon goed voor jezelf zorgen. Bovendien: als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je dat ook niet voor anderen doen. Je hebt recht om dingen af te zeggen, je hebt recht om mensen teleur te stellen, je hebt recht om even alleen aan jezelf te denken en even alleen te doen wat goed voor jou is. En je hebt niet alleen dat recht, het is ook hartstikke hard nodig.


Bestaansrecht


Soms voelt het alsof je pas bestaansrecht heb als: 1. je iets ‘doet’ met je tijd of 2. als je ‘van nut bent’. Als je op een dag niet genoeg heb bereikt (in jouw ogen), heb je gefaald. Als je niet genoeg van nut ben geweest voor anderen (in jouw ogen), heb je gefaald. Je voelt je niks waard, je voelt je nutteloos. Dus een dag waarop je er “gewoon doorheen gekomen bent” voelt niet als een overwinning, maar als een mislukking, omdat je veel meer had kunnen doen! Jezelf waardeloos vinden en vinden dat je alles verkeerd doet is iets wat heel veel mensen ervaren. Het idee dat je “dingen moet doen” om er te mogen zijn wordt kennelijk onbewust uitgedragen om ons heen. Maar het is niet hoe het echt is. Want je mag er gewoon zijn, los van wat je doet of wat je kunt.


Elk mens heeft bestaansrecht en daar hoef je niets voor te doen. Je hoeft er niet ‘goed genoeg’ voor te zijn, want je bent al goed genoeg. En je mag er áltijd zijn. Je hoort hier áltijd thuis.


Maar het kan zo moeilijk zijn om dat te voelen. Als je uitgevallen bent van studie of van werk. Als een dag overleven is, als je niet goed weet wat je doelen zijn of wat jouw plek is in de maatschappij en voor anderen. Maar… ook al ben je in gevecht met jezelf. Ook al weet je niet wanneer je weer kunt doen wat je wilt kunnen doen. Ook al ziet je leven er anders uit dan dat van de mensen die jij kent. Het is oké. Want al deze dingen maken niet dat je stilstaat. Deze dingen maken niet dat je nutteloos bent. Er bestaat niet zoiets als tijd “nuttig genoeg” besteden. Alleen het “zijn” is namelijk genoeg.


Iedereen mag er zijn en iedereen is even belangrijk. Dus je hoeft niets te bereiken op een dag, je hoeft niemand te helpen, je hoeft geen doelen te bereiken, je mag er zijn. En je bent belangrijk. Je bent ook belangrijk als de dagen leeg zijn en als studeren niet lukt. Je ben ook belangrijk als alle dingen die je zou willen doen nu niet gaan. Je bent ook belangrijk als je met heel veel moeite een dag doorkomt. Want je moét niks. Je hoéft niks. Je mag stilstaan, je mag vallen, je mag blijven liggen en weer opstaan. Je mag er zijn. Je hebt bestaansrecht en je bent belangrijk. En daar hoef je helemaal niéts voor te doen.


Wees trots


Je mag trots op zijn op jezelf. Dat betekent niet dat je jezelf de allerbeste vindt, of dat je te positief over jezelf bent. Absoluut niet. Want je doet zo ontzettend veel ontzettend goed en je hebt zo ontzettend veel doorstaan dat je echt met recht trots op jezelf mag zijn. Ook als het een dagje wat minder gaat. En óók als je enorm bent teruggevallen. De dingen om trots op te zijn die blijven bestaan. En hoe jij jezelf opnieuw uit dat dal waar je nu misschien inzit optrekt, dát is iets om trots op te zijn. En alle dagen waarop je in een dal zit, maar je toch doorgaat, dát is iets om trots op te zijn.Het kan in het begin best wel moeilijk om trots op jezelf te zijn. Maar je kunt ermee oefenen!


Proudofthesmallstuff

Je kunt vragen aan jezelf stellen om op zoek te gaan naar waar jij trots op bent. Neem een kijkje bij de positieve lijstjes voor hulp hierbij.


Je bent veel strenger voor jezelf dan voor anderen


Er zit een stem in ons hoofd die ons zoveel strenger beoordeelt dan hoe wij andere mensen beoordelen. Die stem voelt objectief en waar, terwijl dat niet zo is. Proberen aan de eisen van die stem te voldoen maakt je niet gelukkiger en kan ook niet. Voor de stem ben je nooit goed genoeg. Het moet altijd beter. Die stem maakt alles zoveel moeilijker, elke dag weer! Die stem zegt dat je de dingen niet goed doet of dat het niet goed genoeg is. Van die stem mag je niet tevreden zijn met de kleine dingen en mag je niet trots zijn voordat alles helemaal perfect is. Herken je de volgende gedachtes?


 • Ik doe het niet goed!
 • Ik heb vandaag niets bereikt!
 • Ik heb het voor jezelf verpest!
 • Ik stel me aan!
 • Ik had dat nooit moeten doen!

Deze gedachtes kloppen niet. Want je kunt heel weinig ‘grote’ dingen doen op een dag en dan nog heb je niet jouw hele dag ‘verspild’. Je mag terugvallen en je mag fouten maken en dan nog heb je niet ‘alles verpest’ en verdien je het niet om zo boos te zijn op mezelf. Want je best doen is genoeg en daarbij hoef je niet boven bepaalde grenzen van "je best doen" uit te komen. Je kunt niet elke dag alles bereiken en je kunt niet alles oplossen wat je zou willen oplossen. Weet dat je een mens bent en dat mensen fouten maken en niet perfect zijn.


Ik sta mezelf toe om een mens te zijn.


Gedachte-check


Deze vragen kun je jezelf stellen om na te gaan of je gedachtes eerlijk zijn naar jezelf toe.


 1. Zou ik dit ook over iemand anders denken?
 2. Zou ik dit ook tegen een vriend zeggen?
 3. Sta ik mezelf toe om fouten te maken?
 4. Sta ik mezelf toe om niet perfect te zijn?
 5. Vraag ik iets van mezelf wat haalbaar is?
 6. Is wat ik denk opbouwend?
 7. Verlies ik mezelf niet in details?
 8. Ben ik respectvol naar mezelf toe?
 9. Ben ik liefdevol naar mezelf toe?

Feestdagen en verjaardagen


Feestdagen of verjaardagen kunnen best pittig zijn. Het kan lijken alsof iedereen blij is en het gezellig heeft en het fijn vindt om samen te zijn. Dan kun je je soms aardig alleen voelen, met je depressie, of een andere psychische stoornis. En misschien voel je je ook wel verplicht om te doen alsof je het fijn hebt. Misschien verwijt je jezelf zelfs wel dat je het voor anderen verpest. Dat je niet blij genoeg bent. Dat je meer je best moet doen. Maar dat is niet waar. Je verpest niks. Je mag je slecht voelen. Je mag je ook wel even blij voelen. Alles is oké. Neem jezelf voor om geen toneelstukjes spelen, want dat is zo zwaar. Wees mild en zacht naar jezelf. Geef als dat lukt aan anderen aan dat je het moeilijk vindt. Je mag er helemaal zijn. Ook met al jouw gevoelens en gedachtes.


Probeer te onthouden: blij zijn hoeft niet.


Het leuk vinden hoeft niet. Genieten hoeft niet. Het is niet leuk als dat allemaal niet lukt, dat is zo, maar het zij zo. Je bent aan het werk, maar het is nu nog niet allemaal opgelost. Wees niet teleurgesteld in jezelf. Alles wat je voelt is oké. Elke maand van het jaar. Dus ook tijdens feestdagen, de verjaardag van iemand anders of je eigen verjaardag. Wat kan helpen is bedenken dat het ook maar gewoon 'een dag in het jaar' is. Misschien wordt de druk voor jezelf dan ietsje minder.


Zorg gewoon dat je ‘bent’, dat is al genoeg. En niet alleen genoeg, ook nog hartstikke knap. Wees trots op jezelf dat je je hier weer doorheen slaat. Denk aan waar je grenzen liggen, het draait om wat jij nodig hebt en wat jij nu kunt. Doe wat goed voelt en neem genoeg tijd voor jezelf!