Geen perspectief zien


Soms wil ik niet meer. Of nou ja soms, misschien wil ik best wel vaak niet meer. Het gaat dan ongeveer zo: in mijn hoofd zie ik niet meer hoe het nog anders kan worden. Ik geloof er niet meer in. En het duurt ook te lang. Veel te lang. Ik ben zo moe. Zo moe van het vechten. Elke dag vechten en geen seconde rust. Op een gegeven moment trek ik het niet meer en is alles op. Mijn kracht en ook mijn vechtlust.


Soms is het dus heel zwaar. Maar ondanks die zwaarte en ondanks alles, wil ik eigenlijk zeggen dat het het wel waard is om vol te houden. En dat perspectief dat er niet is in jouw ogen, dat is er wel. Alleen je kunt er niet meer bijkomen. De kans dat je uit bijvoorbeeld een depressie komt is héél groot. Het kan wel twee of meer jaar in beslag nemen (maar dat hoéft niet) en dat is inderdaad ontzettend lang. Maar je komt er wél uit. En de tijd die daar tegenover staat is zoveel langer dan de tijd waarin je niet meer verder wilt.


Er komt een dag, er komt een een moment, waarop je wel weer licht ziet. Dat kan lang op zich laten wachten, of kort op zich laten wachten. En het kan lang aanhouden, of het kan kort aanhouden. Maar als dat moment geweest is, dan komt het ook weer terug. Of als je ooit, heel lang geleden misschien, wel ‘gewoon’ kon leven en wel ‘blij’ kon zijn, dan zal dat ook weer terugkomen. Het zal altijd terugkomen. En elke dag die je doorkomt is een stap verder die richting op.


Hou vol, houd moed. Vraag hulp en geef niet op. Je kunt meer dan je denkt. En je bent het waard.


Hier is meer informatie voor als je nu in crisis zit.


Bang voor de toekomst


Ben jij bang voor de toekomst? Denk jij dat jouw toekomst niet fijn is, dat alles ongeveer even slecht blijft en dat je het niet aan zult kunnen? Ik denk dat zelf heel vaak. Dus ben ik bang, elke dag, en niet een beetje bang, maar doodsbang. Want mijn toekomst is een afschuwelijk monster geworden in mijn hoofd. Is dat ook zo in jouw hoofd? Maar… verwarren we het heden dan misschien met de toekomst?


Het heden is het enige wat we kennen, niet onze toekomst. Misschien is het heden wel een afschuwelijk monster. Misschien is dat waarom ik en jij zo bang zijn. Maar vergeet niet dat dat iets anders is dan een slechte toekomst hebben. Nu is alles heel erg zwaar, maar dat betekent niet dat het later óók heel erg zwaar is.


Weet jij wat de toekomst brengt? Ik weet het niet. Kan je het echt niet aan? Heb jij de afgelopen tijd niet alles doorstaan? Je mag vertrouwen hebben in jezelf. Je kunt veel meer dan je denkt; als je het tot nu toe kon, dan kan je het in jouw toekomst ook. Het zullen ook niet alleen maar zware dagen zijn.


Want misschien is de toekomst niet zo'n eng monster als dat jij je voorstelt. Het leven is nú een eng monster. En dat gaat veranderen.


Het wordt niet erger, het kan alleen maar beter worden. Misschien kan je het anders bekijken. Jouw toekomst is misschien juist iets moois; jouw toekomst betekent namelijk de mogelijkheid op leven zonder een afschuwelijk monster. Jouw toekomst betekent dagen die anders zijn dan ze nu zijn.


Jouw toekomst betekent hoop en herstel en gelukkig kunnen zijn.


Jouw toekomst betekent mogelijkheden. Jouw toekomst betekent mooie momenten en ervaringen die op jou wachten. Je hoeft niet bang te zijn voor de toekomst, je kunt het juist verwelkomen. En je weet dat elke zware dag die volgt, een dag is die jij aankunt. Tegelijkertijd zal het een dag zijn die jou verder brengt, dichterbij die toekomst waar je juist zo erg naar verlangt!


Vallen en weer opstaan


Elke dag draagt bij aan jouw weg naar herstel. Elke dag die je doorkomt is een dag verder. Het gaat niet zo snel als je wilt, maar écht het komt. Met vallen en opstaan. En het vallen mag. Zo vaak als nodig is. Vallen betekent niet achteruit. Want het gaat erom dat je weer opstaat. En daar mag je zo lang de tijd voor nemen als jij nodig hebt.


En dat je het uiteindelijk weer aangaat, dat je weer opnieuw besluit om voor herstel te gaan, ook als je het allemaal niet meer denkt te kunnen en niet meer ziet veranderden, dát is dapper. Na alles wat gebeurd is, wat je voelt, wat je denkt, elke crisis, terugval, elke keer dat je het allemaal niet meer weet, dat je denkt dat je gek wordt of dat je het niet meer kan: jij staat weer op en gaat verder. Jij gaat door met vechten. Jij probeert het opnieuw. Dat is wat het betekent om een vechter te zijn.


En als het oké-zijn even komt, dáár gaat het om. Schrik niet als je daarna weer terugvalt, ook al voelt dat nog zo pijnlijk en ook al zinkt de moed dan zo diep weer weg. Dat moment dat het even wel goed was blijft heel belangrijk. Dat ís herstel. En het komt weer terug. Echt waar! Misschien dat het de volgende keer wel ietsje langer blijft! En ook dan zal je misschien weer knetterhard in een dal terugvallen. Voor een tijd die veel te lang duurt, en in dat dal, dat veel te diep voelt. Maar dat maakt niet weg dat het even beter ging. Want dáár zit de verandering in.


Je bent niet achteruit gegaan. Ook al voelt het misschien alsof al die goede dagen voor niets waren, en een leugen waren, en alsof je terugval bewijst dat het niet meer goed kan komen. Dat is niet waar.


Want alle dagen, of alle uren, of alle minuten dat je je beter voelde, die blijven meetellen.


Je bent bezig met je herstel. Je bent súper goed bezig. Verlies de moed niet. Je kunt zoveel meer dan je denkt!


Dit is een periode


Misschien maak je op dit moment een héél moeilijke periode door. Vergeet niet dat het ook letterlijk een ‘periode’ is. Een periode is iets dat begint, duurt en - het belangrijkste - ook weer ophoudt. Als je midden in een zware periode zit, bedenk dan dat je net zoals in een dal, niet over de heuvel kunt kijken. Daarvoor moet je eerst naar boven klimmen, en dat is een lange en zware weg. Achter de heuvel is een prachtig uitzicht dat, ook als je het nu niet kunt zien, er wél is. Er zijn andere mensen die al op dezelfde plek, in datzelfde dal, gelopen hebben als jij, en die kunnen bevestigen dat het uitzicht er is; het gaat weer anders worden. Echt!


Alle ellende, al het nare gevoel, alle crisissen, niets blijft voor altijd. Ook als het al heel lang duurt, en ook als je denkt dat het niet over kan gaan. Het gaat over, het gaat voorbij, echt.


Het leven is altijd in beweging.


Er komen steeds nieuwe gevoelens, gedachtes en periodes, zoals golven. Dat van die golven hoor je vaker, maar het is ook echt waar! De plaats waar jij je nu in bevindt zal niet blijven, want niets is voor altijd. Alles komt en het gaat. Als je je nu niet goed voelt, kan en gaat dat weer anders worden.


Voor als je wilt opgeven


Ik weet dat het soms, of misschien al heel lang, zo zwaar is dat het niet meer te verdragen is. Ik weet dat het soms kan lijken alsof je alles kwijt bent. Jezelf van vroeger, je hoop, je herstel, je vertrouwen in jezelf en in anderen. Soms voel je alleen nog maar pijn, zo ongelooflijk veel pijn. Of verdriet. Of juist helemaal niks, alleen nog maar zinloosheid, moedeloosheid. Soms ben je helemaal op. Soms ben je zo radeloos. Soms duurt het zo lang en weet je het echt niet meer.


Soms wil je zo graag stoppen, zo ongelooflijk graag, eindelijk. Dat weet ik. Want ik heb het zelf ook gevoeld, heel erg vaak zelfs. Maar allerliefste jij, het feit dat je dit leest geeft al aan dat jij in het leven staat, voor het leven kiest. Alsjeblieft, geef nu niet op. Je wil dat alles stopt, maar niet het leven, alleen de pijn. Maar de pijn die gaat stoppen, uiteindelijk, dat weet ik zeker. Daarvoor hoef je nu niet dood. Hou nog even vol! Geef het nog langer een kans. Je gaat hier doorheen komen. Echt waar.


Kijk achter je, naar alle dagen die je al door bent gekomen, al die ondraaglijke momenten die je door bent gekomen. Dan kun jij hier ook doorheen komen. En je doet het al! Soms is het een tijd van veel te lang alleen overleven. Soms is het doorgaan alleen maar omdat anderen dat verwachten. Maar weet dat het doorgaan niet voor niets is. Want dit gaat voorbij. Ook als je dat nu niet kunt zien. Het gaat voorbij. Jij wint. Je bent aan het winnen. Elke dag weer. En ook vandaag. Blijf volhouden, ondanks alles wat je voelt en denkt. Het ís mogelijk om hieruit te komen. En je bent ermee bezig.


Misschien is dit het moeilijkste gevecht dat je ooit geleverd hebt. Maar het is wel het belangrijkste gevecht én het gevecht dat het het meeste waard is.


Echt waar. Echt. Waar.


Hier vind je meer informatie voor als je nu in crisis zit.