Alle emoties mogen er zijn


Emoties accepteren en toelaten kan best wel lastig zijn. Weten dat je bepaalde gevoelens mag hebben, voelt niet altijd vanzelfsprekend. Misschien krop je jouw emoties wel op, zó lang dat ze zich naar binnen richten. Voor veel mensen is het bijvoorbeeld moeilijk om boosheid te voelen. Vaak hoort daar de (onbewuste) overtuiging bij dat je niet boos mag zijn. Maar als je je boosheid heel lang inhoudt, dan kan het zich naar binnen keren en kun je je chronisch slechter gaan voelen. Of als je het een keer wel uit, word je héél erg boos. Het kan ook zijn dat je dan die woede tegen jezelf richt en je jezelf pijn wilt doen.


Het kan helpen om te bedenken dat emoties onderdeel zijn van het menszijn. Daar hoort dus ook bij: boosheid, angst, verdriet, jaloezie, opstandigheid, afwijzing, afgunst, heimwee, ergernis, ontevredenheid, somberheid, verveling, teleurstelling, spijt en nog zoveel meer. Emoties voelen is menselijk, en nog belangrijker: alles wat je voelt mag er áltijd zijn.


Er is nóóit iets fout aan gevoel; wat je voelt is nooit onterecht, of slecht.


Het is pas slecht als je er iets ‘slechts’ mee doet, niet als je de emotie voelt. Je mag boos zijn, je mag verdrietig zijn, je mag teleurgesteld zijn en je mag jaloers zijn. Je bent geen slecht mens als je dat voelt, je bent juist een gewoon mens als je dat voelt. Het voordeel van emoties: ze zorgen ervoor dat je gebeurtenissen, gevoel en gedachtes kunt verwerken. Het belangrijkste: emoties zijn een diep communicatiemiddel in jezelf, voor jezelf. Ze zijn dus heel erg belangrijk, want ze geven je inzicht in hoe jij de dingen ervaart. Boosheid bijvoorbeeld, betekent dat je het oneerlijk vindt wat er gebeurt of gebeurd is.


Je mag boos zijn. Je mag boos zijn op gebeurtenissen, op mensen, op de situatie. Heel veel dingen zijn namelijk ook héél erg oneerlijk. Dus wees boos, wees woedend, schreeuw het uit: het mag echt. Keer het niet in jezelf, keer het niet naar jezelf toe, doe jezelf geen pijn, want jij mag en kan dit gewoon voelen.


Jij mag mens zijn.


Ik ben bang


Als je vandaag bang bent, dan ben je niet alleen. Ik ben ook bang. Want ik vind het eng om een dag mee te maken. Ik vind het eng omdat ik op een dag zo veel pijn kan voelen. Ik vind het eng, omdat ik me radeloos kan voelen en mezelf kan verliezen in mijn gedachtes. Ik vind het eng, omdat ik bang ben nergens zin in te hebben en omdat alles zo zinloos voelt. Ik kan heel bang zijn, soms elke dag opnieuw. Maar ik ga de dag wel aan. Want ik kan het, óók met angst. En ik weet dat mijn angst minder gaat worden. Want zolang ik op blijf staan, ben ik onderweg naar mijn herstel. Ook al snap ik soms niet hoe, het is zo, nét zoals bij jou. Geef jezelf in deze tijd troost en liefde. Laat het toe dat je bang bent en laat het doe dat je verdrietig bent.


Dit zijn tips voor helpende acties als je je zo voelt.


Hier vind je hulp bij het inplannen van je dag.


Acceptatie van gevoel


Als je je heel somber, heel leeg, of heel radeloos voelt, dan wil je niets liever dan er iets aan veranderen. Alleen soms kan dat niet; soms kun je nog zo hard je best doen, je blijft je slecht voelen.


Als je blijft doorgaan met jezelf verzetten tegen het slechte gevoel, wordt het gevoel juist zwaarder.


Je wordt juist radelozer, en het vechten houdt niet op. Daarom kan het goed zijn om juist op die momenten te oefenen met het accepteren van je gevoel. Zodra je gevoel er mag zijn, ontstaat er ook weer ruimte om je beter te gaan voelen.


Je mag er zijn met alles wat je voelt en alles wat je denkt. Je mag je slecht voelen, keer op keer tegen dezelfde gevoelens aanlopen, je radeloos voelen, jouw herstel te langzaam vinden gaan, verdrietig zijn boos zijn of nergens zin in hebben. Dat mag er zijn. Het hoeft niet weg, het leven is niet mislukt, en je komt er wél uit. Maar soms gaat dat juist makkelijker als je er niet meer alles aan doet om je gevoel te veranderen. En dat is heel moeilijk en misschien wel het lastigste wat er bestaat! Maar het is het waard om dat elke keer weer opnieuw te proberen.


Hier vind je informatie over hoe je een crisisplan maakt.