Een dag plannen


Een dag van te voren of meteen in de ochtend een planning te maken, kan helpen om de dag makkelijker door te komen. Daar hoeven helemaal geen grote dingen in te staan, het kan gaan om een uurtje lezen, daarna een spelletje op je Nintendo, dan even naar buiten, etcetera. Het kan helpen om te zorgen dat bepaalde dingen in je planning elke dag terugkomen, zoals op dezelfde tijd bepaalde dingen doen elke dag.


Maar, het is zoeken naar een balans, want het is ook niet de bedoeling om opgejaagd te worden door je planning. Het is de kunst om je planning haalbaar en laagdrempelig te maken, met veel rust en ontspanning en met activiteiten die je echt leuk vindt om te doen (of mogelijk / vroeger leuk vond om te doen). Breng variatie aan in de activiteiten, door verschillende activiteiten af te wisselen en ook af en toe samen met iemand anders iets te doen. Wat houvast kan geven is beginnen aan een projectje, alleen of samen met iemand anders, en daar elke dag even aan werken. Dat kan gaan om alles, bijvoorbeeld een bepaald boek uitlezen, iets kunstzinnigs doen, of iets nieuws leren.


Hier vind je een lijst met activiteit ideeën voor als je veel thuis bent.


Als je het lastig vindt om tevreden te zijn op het einde van de dag, schrijf dan ‘s avonds in een schriftje welke kleine overwinning of overwinningen je hebt bepaald. En dat kan alles zijn. Bijvoorbeeld: “Ik heb gewoon mijn planning uitgevoerd ook al voelde ik me super slecht.” of “Ik heb voor het eerst weer in een boek gelezen.” Vergeet niet dat wat je ook doet op een dag, het er doorheenkomen al genoeg is en iets om heel trots op te zijn. Dus dat is ook een overwinning die je kunt noteren!


Tips 6

Weekendtips


Weekend betekent twee dagen officiële toestemming voor rust: niks doen, luieren, filmpjes kijken, dat is helemaal oké! Als dat helpt, maak een klein doel per dag zoals ‘uitrusten van de week’ of ‘genoeg eten’ of ‘tekening afmaken’ zodat je het gevoel hebt dat je echt iets ‘bereikt’ hebt. Voorbeelden van dingen die je in het weekend zou kunnen doen:


 • tekenen
 • schilderen
 • knutselen
 • een speeltje maken voor je huisdier
 • een fotoshoot met je huisdier
 • positieve lijstjes maken
 • een serie kijken
 • Netflix afzoeken naar films om toe te voegen aan je watchlist
 • wandeling maken
 • buiten foto’s maken van mooie dingen die je tegenkomt
 • in een boek beginnen
 • huis versieren met plaatjes, positieve quotes, leuke briefjes, washi tape, foto’s of tekeningen

Omgaan met een 'goede dag'


Een ‘goede’ dag kan bijvoorbeeld betekenen dat je wel zin hebt in dingen doen, dat je wel plezier kan voelen en dat je een goed gevoel hebt over je toekomst. Hoe zorg je ervoor dat je zo'n goede dag zo lang mogelijk kan vasthouden? Eigenlijk heb je daar niet zoveel grip op; hoe graag je ook zou willen dat je precies weet hoe je deze goede dagen kan creëren en vasthouden. Maar er zijn altijd dingen die je wél kunt doen om het later makkelijker te maken voor mezelf.


Zoals aan het einde van de dag iets opschrijven over je goede dag, zodat je dat kunt terug lezen op een minder goede dag. Vaak kun je op een minder goede dag namelijk niet goed geloven hoe fijn de goede dag was. Wat nog meer helpt: op tijd naar bed gaan, goed voor jezelf zorgen en genoeg rust nemen. Ook al wil je op een fijne dag soms doorstomen, genoeg rustpakken is belangrijk, omdat als je jouw energie opmaakt, je het later lastiger ga krijgen. Tijdens de goede dag alvast wat inplannen voor wat je de komende dagen gaat doen, is ook altijd fijn. Want dan heb je als je je later minder goed voel alvast wat houvast.


De deur uitgaan


De deur uitgaan als je snel overprikkeld raakt of als je je somber, energieloos of angstig voelt is niet makkelijk. Dit zijn een aantal tips die kunnen helpen om te zorgen dat je wel de deur uitkomt. De deur uitgaan is heel belangrijk. Elke dag in ieder geval even buitenkomen is een goed doel voor tijdens je herstel. Het zorgt voor structuur, beweging en bovendien is de buitenlucht goed voor je. Misschien helpt het om ook daaraan te denken?Tips 5

Omgaan met overprikkeling


Als je een psychische stoornis hebt, zou het kunnen dat je snel overprikkeld raakt. Soms kan het teveel als iemand tegen je praat, of een vraagstelt. Soms kan het teveel zijn om mensen voorbij te zien lopen of om geroezemoes te horen in een restaurant. Naarmate je verder over je grens heen gaat, hoe gevoeliger voor prikkels je wordt. Het kan best moeilijk zijn om jouw grenzen te leren kennen en er goed naar te luisteren. Maar als je goed voor jezelf zorgt, is het nodig je grenzen te bewaken. Want ieders hersenen hebben voldoende rust nodig om ruimte te hebben voor herstel.


Hier zijn een aantal tips om overprikkeling te voorkomen. Het allerbelangrijkste is vooral het besef dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je goed voor jezelf zorgt. Je mag nee zeggen, je mag je terugtrekken en je mag naar huis gaan. Luister goed naar je behoeftes. Stel ook niet te hoge eisen aan jezelf als je bijvoorbeeld afspraak met een vriend of vriendin of familielid maakt. Vroeger ging je misschien uren lang iets doen, maar misschien is nu een uurtje afspreken ook wel genoeg. Als je in een café of restaurant afspreekt, kan het helpen een plekje uit te kiezen waarbij de minste prikkels op je afkomen.Tips 4

Tips voor als je afspreken moeilijk vindt


Afspreken met een vriend of vriendin buitenshuis kan soms stress geven en als teveel voelen. Maar afspreken is wel heel goed voor je en kan je helpen om buiten de deur te komen. Lastig!Wat ook moeilijk kan zijn aan afspreken, is dat je wel voelt wanneer het goed voor je is om weer naar huis te gaan, maar dat je dat niet durft aan te geven. Het is tóch goed om dan je grens aan te geven. Dat is soms vooral oefenen! Wat je bijvoorbeeld kunt zeggen is: “ik word nu heel moe, ik denk dat het goed is als ik zo weer naar huis ga.” Als je op dit moment namelijk niet voor mezelf kiest en niet naar huis gaat, overvraag je jezelf.


Vergeet ook niet dat een afspraak niet super lang hoeft te duren. Als je elkaar een uurtje ziet, dan is het ook goed! Je bent niet verplicht om uren lang door te praten, als dat voor jou eigenlijk teveel is.


Je hoeft aan geen eisen te voldoen, behalve de eis aan jezelf dat je goed voor jezelf zorgt.


Als je het lastig vindt om je grens aan te geven, kan het helpen om vooraf aan te geven dat het erg veel voor je is en je echt maar een uurtje kan.


Als je net die ochtend heel verdrietig bent of heel somber, kan het ook enorm helpen om dat van te voren aan te geven. Stuur bijvoorbeeld een sms’je waarin je vertelt dat het nu niet zo goed gaat, en dat je waarschijnlijk niet heel vrolijk ben, maar dat je wel graag de afspraak wilt laten doorgaan, als de ander dat ook goedvindt. Op deze manier zorg je ervoor dat die ander voorbereid is, en ook dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je niet heel gezellig bent. Bovendien is dit een steuntje in de rug om minder snel je masker weer op te zetten; want dat is zo zonde van je energie!


Tips 8