Steun vragen aan je omgeving


Hulp en steun vragen aan je omgeving is heel belangrijk en goed om te doen. Niet iedereen heeft een omgeving aan wie steun gevraagd kan worden. Je kunt stappen zetten om zo’n omgeving op te bouwen. Als je de kans hebt om steun te vragen aan mensen om je heen, grijp die kans! Ook al is het soms eng: je mag hulp vragen bij dingen, je mag gesteund worden. Zelfs met dingen die je ook alleen zou kunnen. Je hoeft niet altijd te gaan voor de allerzwaarste weg. Wat voor steun zou je eigenlijk kunnen vragen aan je omgeving?


  • Een luisterend oor. Je gevoelens en zorgen delen kan heel erg opluchten. De ruimte durven innemen is lastig, maar het mag echt. Als iemand om je geeft, hoort die juist graag hoe het echt met je gaat.
  • Hulp bij wekelijkse taken. Als je weinig energie hebt of je vindt het lastig om jezelf ertoe te zetten, kun je hulp vragen bij dingen zoals: boodschappen doen of het huis opruimen / schoonmaken. Je kunt een vaste afspraak maken met iemand om één keer of twee keer in de week langs te komen om samen met jou aan de slag te gaan.
  • Iemand meenemen naar een moeilijke afspraak. Dit kan zijn naar een afspraak met de huisarts, met je behandelaar, bij een intake, of wat dan ook!
  • Meedenken. Als je niet goed weet hoe verder, of niet weet hoe iets aan te pakken, op welk gebied dan ook (hulpverlening, werk, thuis), praat erover en bedenk samen wat jij nodig hebt / wat je het beste kunt doen.
  • Hulp bij plannen. Dit kan gaan om een dagplanning, weekplanning of bedenken van leuke en afleidende activiteiten.
  • Afleiding. Vraag om samen iets leuks te doen, wat vaker af te spreken of af en toe te bellen.
  • Nabijheid en hulp als dat nodig is. Als je je heel slecht voelt, vraag dan of iemand langs kan komen en even bij je wilt blijven. Je kunt ook vragen om afleiding en/of het helpen met een noodplanning maken.
  • Check-ups. Als je weet dat je soms belangrijke dingen niet doet, of basistaken niet lukken (zoals uit bed komen), vraag dan aan iemand om af en toe te bellen om bij jou te checken hoe het gaat en je eventueel te ondersteunen. Je kunt ook vragen om check-up telefoontjes over hoe het in het algemeen met je gaat.