Hoe ga je in behandeling voor psychische problemen?


De huisarts heeft doorverwijsadressen van zowel vrijgevestigde psychologen/psychotherapeuten als instellingen. Hiermee kan jouw huisarts je de juiste soort hulp bieden door de juiste hulpverlener. De huisarts kan je een verwijsbrief geven naar de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. Voor ernstige, complexe of langdurige problematiek is het verstandig om jezelf te laten doorverwijzen naar gespecialiseerde GGZ.


Als je nog geen professionele hulp hebt, is het bij ernstige klachten verstandig om meteen contact op te nemen met je huisarts.


Wanneer kies je voor een (vrijgevestigde) psychotherapeut?


Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van complexe psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog en valt dan ook vaak onder de gespecialiseerde ggz. Intensieve behandelingen (meer dan 1x per week een afspraak) worden meestal alleen bij instellingen aangeboden. Als dat geen probleem is, kun je je op zoek gaan naar een zelfstandig psychotherapiepraktijk. Het voordeel hiervan is dat je zelf iemand kunt uitkiezen die jou aanspreekt, de wachtlijsten vaak korter zijn en de behandeling meer gericht is op wat jij nodig hebt, in plaats van dat er een protocol wordt afgewerkt.


Hoe ga je bij een vrijgevestigde psychotherapeut in behandeling?


Je kunt op internet een psychotherapiepraktijk zoeken in jouw omgeving die jou aanspreekt. Vaak staat op de website van de praktijk met welke verzekeringen deze therapeut samenwerkt. Als de therapeut samenwerkt met jouw verzekering wordt (bijna) alles vergoed. Je kunt via de mail contact leggen met de praktijk om eventuele vragen te stellen (zoals wachttijd) en om een afspraak te maken voor een intake. Als er plek is, kun je op intake komen en daarna kun je zelf beslissen of je wel of niet verder wilt gaan met de behandeling. Als je verder wilt gaan, kun je een verwijsbrief aanvragen voor gespecialiseerde GGZ bij je huisarts. Soms is deze verwijsbrief al nodig vóór de intake. Dat hangt af van de praktijk.