Vraag hulp


Je hoeft je geen zorgen te maken over of je nou wel of niet weet wat je 'officieel hebt' en of je wel of niet aan een bepaalde diagnose zou voldoen. Want wat je voelt is echt, en het mag er zijn. Als jij er last van hebt, is dat genoeg reden om hulp te zoeken. De hulpverlening zal samen met jou op zoek gaan naar een mogelijke diagnose. Bij zelfstandige psychotherapiepraktijken heb je het vaak niet eens over een diagnose, want dat is helemaal niet nodig!


Je hoeft het niet alleen te doen, je mag het samen doen. Je doet het zelf, maar samen. En als je hulp vraagt, als je het samen doet, dan zorg je goed voor jezelf. Toegeven dat je het niet helemaal alleen kan en wil doen vergt moed en is sterk.


Zelf, maar samen


Soms hoor je mensen zeggen dat als je in therapie gaat je het niet meer zelf doet. Dat is niet waar, want ook dan doe je het zelf. Een therapeut lost jouw problemen niet op; een therapeut kan jou helpen om er zelf uit te komen. De therapeut neemt niet alles over, maar ondersteunt jou, terwijl je zelf aan de slag gaat.


Een therapeut kan:


  1. helpen patronen te herkennen waarin je vastloopt;
  2. handvatten aanreiken om daarmee aan de slag gaan;
  3. een veilige plek bieden om te praten over alles wat jou bezighoudt;
  4. houvast geven en ervoor zorgen dat je meer begrip krijgt op jezelf, je gevoelens en je reacties;
  5. jou helpen zelf te ontdekken waarom je dingen doet zoals je ze doet;
  6. jou helpen een manier te vinden om daarmee om te gaan;
  7. jou helpen je eigen krachten en kwaliteiten te gaan zien en te benutten.

Maar uiteindelijk, welke therapie je ook volgt, welke therapeut je ook hebt en wat jouw therapeut ook doet en zegt, uiteindelijk doe jij het zelf.


Je doet het niet alleen, maar samen. Je doet het samen, maar zelf.