Jij hoort hier thuis


Als je je heel somber en misschien ook suïcidaal voelt, kan het lijken alsof jouw bestaan er niet toe doet. De wereld is ontzettend groot, de mensen zijn net mieren, wat doet één leven meer of minder er dan nog toe? Maar hoe verschrikkelijk je je ook voelt, hoeveel je ook op anderen leunt en hoe diep je ook zit: jouw leven doet er wel degelijk toe.


Jij bent, zodra je geboren werd, een schakel geworden in een geheel. Als jij er niet meer zou zijn, dan ontbreekt er iets groots en wezenlijks voor alle mensen die jou hebben leren kennen. Je hoort erbij. Je bent ter wereld gekomen en daar hoor je nu ook thuis.


Je bent onmisbaar en er zijn mensen die van je houden. Ook als je dat nu niet zo kunt voelen. Het is er wel. En daar mag je op vertrouwen.


Ik verdien niks


Het kan voelen alsof je het niet verdient om hulp te krijgen. Toch klopt dat niet, want iedereen verdient het om hulp te krijgen. Net zoals iedereen steun verdient van familie en vrienden. Misschien denk je zelfs dat je anderen tot last bent. Die gedachtes kunnen ongelooflijk reëel aanvoelen.


Maar ook voor de mensen die jou nu helpen om door deze tijd heen te komen, die zich vaak of misschien zelfs de hele dag met jou bezighouden, ben jij geen last. Want zij weten dat jij niet gekozen hebt voor deze situatie. En zij willen niets liever dan jou bijstaan.


Hoe sterk het ook kan voelen alsof je geen hulp verdient of anderen tot last bent; het is niet waar.


Soms kan het om dezelfde reden voelen alsof je het niet verdient om een cadeau(tje) te krijgen. Maar je moet niet alles geloven wat je denkt en wat je voelt. Jij verdient het wel. Of het nou tijd, aandacht, geld, een cadeautje is, of iets anders. Je bent het wél waard.


feelings_are_real_but_not_always_true