Alle emoties mogen er zijn
Emoties accepteren en toelaten kan best wel lastig zijn. Weten dat je bepaalde gevoelens mag hebben, voelt niet altijd vanzelfsprekend. Misschien krop je jouw emoties wel op, zó lang dat ze zich naar binnen richten. Heb jij het idee dat je sommige dingen niet mag voelen of uiten?
Emoties ervaren is onderdeel zijn van het menszijn. Daar hoort dus ook het voelen bij van: boosheid, angst, verdriet, jaloezie, opstandigheid, afwijzing, afgunst, heimwee, ergernis, ontevredenheid, somberheid, verveling, teleurstelling, spijt, enzovoorts. Emoties voelen is menselijk, en alles wat je voelt mag er áltijd zijn.
Er is nooit iets fout aan gevoel; wat je voelt is nooit onterecht, of slecht.
Negatief gedrag naar aanleiding van een emotie, zou 'slecht' of 'fout' kunnen zijn. Bijvoorbeeld als je anderen of jezelf pijn doet. Daarentegen is de emotie voelen nooit fout of slecht. Je mag boos zijn, je mag verdrietig zijn, je mag teleurgesteld zijn, je mag jaloers zijn en ga zo maar door. Je bent geen slecht mens als je dat voelt; je bent een gewoon mens als je dat voelt.
Het voordeel van emoties: ze zorgen ervoor dat je gebeurtenissen kunt verwerken. Ook is het een diep communicatiemiddel in jezelf. Dit is zowel voor jezelf als voor jouw omgeving heel nuttig! Emoties geven inzicht in jouw behoeftes en hoe je dingen ervaart.
Boosheid voelen
Voor veel mensen is het moeilijk om boosheid te voelen. Vaak hoort daar, zoals hierboven beschreven, de (onbewuste) overtuiging bij dat je niet boos mag zijn. Maar als je je boosheid heel lang inhoudt, dan kan het zich naar binnen keren en kun je je heel slecht gaan voelen. Of als je het een keer wel uit, word je héél erg boos. Het kan zijn dat je die woede tegen jezelf richt en je jezelf pijn wilt doen.
Je mag boos zijn. Je mag boos zijn op gebeurtenissen, op mensen en op de situatie. Heel veel dingen zijn namelijk héél erg oneerlijk. Dus wees boos, wees woedend, schreeuw het uit: het mag echt. Maar keer het niet in jezelf, keer het niet naar jezelf toe, doe jezelf geen pijn. Jij mag dit gewoon voelen en je kunt het aan.
Jij mag mens zijn.
Ideeën om boosheid kwijt te kunnen op een positieve manier: schrijf op waarover je boos bent en hoe jij zou willen dat wél zou zijn, schrijf een brief (die je wel of niet laat lezen) aan degene waarop je boos bent, sla met een kussen tegen de bank of je bed, schreeuw of zing heel hard, ga buiten een stuk rennen of verscheur een krant.
Bang voor de dag
Als je vandaag bang bent, dan ben je niet alleen. Op dit moment zijn er miljoenen anderen op de wereld die ook bang zijn voor de dag. Bang omdat je op een dag zo veel pijn kan voelen. Bang omdat je je zo radeloos kunt voelen en jezelf kunt verliezen in gedachtes. Bang om nergens zin in te hebben of dat alles zinloos voelt. Bang om andere mensen te zien en bang om afgekeurd te worden (door jezelf). Bang voor therapie of juist bang omdat je geen (therapie)afspraak hebt.
Misschien ben je elke dag opnieuw weer zo bang. Maar je gaat de dag wel aan. Want je kunt het, óók met angst. En de angst gaat uiteindelijk minder worden. Zolang jij op blijft staan, ben je daarnaar onderweg. Elke dag draagt een steentje bij. Ook al snap je soms niet hoe; er komen betere tijden aan. Probeer jezelf tot die tijd extra veel zorg en troost te geven.
Dit zijn tips voor helpende acties als je je niet goed voelt.
Hier vind je hulp bij het inplannen van je dag.
Acceptatie van gevoel
Als je je heel somber, leeg of radeloos voelt, dan wil je niets liever dan daar iets aan veranderen. Alleen soms lukt dat veranderen niet. Soms kun je nog zo hard je best doen, maar je blijft je slecht voelen.
Als je blijft doorgaan met jezelf verzetten tegen het slechte gevoel, wordt het gevoel juist zwaarder.
Je krijgt er eigenlijk nog een probleem bij. Je voelt je niet alleen slecht, maar je voelt je ook nog slecht over het slecht voelen zelf en dat je er niets aan kunt veranderen. Het kan heel erg helpen om juist op die momenten te oefenen met het accepteren van je gevoel. Zodra je gevoel er mag zijn, ontstaat er ook meer ruimte om je beter te gaan voelen.
Jouw gevoelens mogen er zijn en jij mag er zijn. Jij mag er zijn met alles wat je voelt en alles wat je denkt. Je mag je slecht voelen, keer op keer tegen dezelfde dingen aanlopen, je radeloos voelen, herstel te langzaam vinden gaan, verdrietig zijn, boos zijn of nergens zin in hebben.
Wat je voelt, hoeft niet nu te verdwijnen. Het leven is niet mislukt, en je komt er wél uit. Soms gaat dat juist makkelijker als je er niet meer alles aan doet om je gevoel zo snel mogelijk te veranderen. En dat is heel moeilijk en misschien wel het lastigste wat er bestaat. Maar het is het waard om dat steeds opnieuw te proberen.
Zit je nu of soms in crisis? Hier vind je hulp bij het doorkomen van een crisis en hier vind je hulp bij het maken van crisisplan.