In je kracht gaan staan


Misschien vraag je je af waarom je niet gewoon zou luisteren naar de destructieve gedachtes die je hebt. Die destructieve neigingen lijken misschien een oplossing om de pijn weg te maken of de tijd door te komen.


De volgende uitspraken kunnen helpen om jouw kracht en motivatie voor herstel terug te vinden.


 1. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat dit mijn leven is en ik laat het niet van me afpakken, ook niet door mezelf.
 2. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat hopeloos voelen niet betekent dat alles hopeloos is.
 3. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat ik elke dag verder kom, ook als ik dat niet kan voelen.
 4. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat ik stappen vooruit wil zetten en geen stappen terug.
 5. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat dit doorstaan de enige manier is om te komen waar ik wil zijn.
 6. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat ik niet nu beslissingen hoef te maken.
 7. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat ik het gezonde stukje in mij mag vertrouwen.
 8. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat ik meer kan dan ik denk.
 9. Ik kies ervoor om niet te handelen naar mijn destructieve gedachtes, omdat ik mezelf de kans wil geven me weer anders te gaan voelen.

Overige uitspraken die houvast kunnen bieden bij suïcidaliteit:


 1. Alles verandert, áltijd.
 2. Je weet niet wat de toekomst brengt.
 3. Zolang je er bent kun je beter worden.
 4. Je krijgt je leven maar één keer.
 5. Dit is je kans om het grootste gevecht van je leven te winnen.
 6. Als je hier doorheen kunt komen, kan later niets je meer tegenhouden.
 7. Als je deze periode achter je hebt gelaten, heb je zoveel geleerd over jezelf.
 8. Je bent hier niet voor niets al zo lang doorheen gegaan, niet stoppen nu.
 9. Er zijn zoveel mooie en positieve ervaringen die je nog niet kent.

Ben ik objectief?


Als je worstelt met depressie of depressieve gevoelens, kan het helpen om te bedenken dat jouw gedachtes over de situatie niet neutraal zijn. Elke negatieve gedachte die je hebt is afkomstig van de depressieve gevoelens.


Herken je één of meerdere van deze gedachtes?


 • Ik ga me nooit meer beter voelen.
 • Deze behandeling of afspraak is (of was) mijn laatste hoop.
 • Ik moet dood zijn
 • Ik doe alles verkeerd.
 • Ik ben anderen tot last.
 • Ik kan er beter niet meer zijn.

Het kan lijken alsof deze ‘conclusies’ een eerlijke inschatting van de situatie zijn. Dan neem je eigenlijk aan dat er een observerende-ik is, die los staat van de depressieve gevoelens. Maar dat is niet zo. De observerende-ik heeft ook een negatieve bril op en heeft ook depressieve gevoelens.


Jouw depressieve gevoelens voeden zich met alle negatieve bewijzen die ze maar kunnen vinden. Hierdoor kun je geen objectieve observaties meer doen.


Misschien denk je dat je heel realistisch en weloverwogen nadenkt over de dingen. Maar op dit moment kun je niet op een eerlijke manier dingen afwegen. Daarom is het zo belangrijk om nu geen grote beslissingen te nemen. Je kunt niet alles wat je denkt vertrouwen.


Het kan handig zijn om het helemaal te versimpelen: is het helpend voor jouw herstel om te denken wat je denkt? Zo ja, dan is het waar. Zo niet dan zijn het de depressieve gevoelens en hoef je er niet naar te luisteren.


Motiverende lijstjes


 1. Wat zijn mijn doelen en dromen?
 2. Wat zijn de voordelen van herstellen?
 3. Hoe zou ik willen dat mijn leven eruit ziet als ik hersteld ben?
 4. Welke dingen wil ik heel graag een keer doen?