Signaleringsplan


Bij een signaleringsplan deel je je gevoelens, gedrag en gedachten op in fases. Fase 0 of 1 betekent dat het goed of stabiel gaat. Hoe hoger de fase, hoe slechter het met je gaat. Dit kan gaan tot fase 3, 4 of hoger; het gaat erom dat het plan voor jou werkt.


Meestal betekent de hoogste fase 'crisis', maar dit is afhankelijk van waarvoor jij het signaleringsplan gebruikt. Bovendien zijn er veel soorten crisissen, zoals je grip op de realiteit verliezen, ernstig suïcidaal zijn, jezelf verwaarlozen of afzonderen van de buitenwereld.


Bij elke fase in het plan beschrijf je hoe je de fase herkent en wat jij en anderen kunnen doen om te zorgen dat je een fase kunt zakken of in ieder geval niet een fase stijgt.


Het plan geeft een handreiking om te herkennen hoe het met je gaat en wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen.


Een signaleringsplan kan behalve voor jezelf, ook heel behulpzaam zijn voor jouw omgeving. Het plan kan jouw omgeving namelijk helpen om beter te herkennen hoe het met je gaat en ook wat zij vervolgens kunnen doen om jou te helpen. Het is dus een goed idee om het signaleringsplan met naasten delen.


Het signaleringsplan pas je af en toe aan, omdat jij verandert en omdat wat jou kan helpen ook verandert. Dus als het plan niet (meer) werkt, gooi hem niet meteen in de prullenbak, maar kijk wat er anders kan, zodat het je wél weer kan helpen.


Je vindt in dowloads een schema waarin je je eigen signaleringsplan kunt opstellen!


spanning