Steun vragen aan je omgeving


Naast het hebben van professionele hulp, kan hulp en steun aan je omgeving vragen heel belangrijk zijn. Niet iedereen heeft een omgeving waaraan steun gevraagd kan worden. Je kunt stappen zetten om zo’n omgeving op te bouwen. Als je de kans hebt om steun te vragen aan mensen om je heen, grijp die kans.


Ook al is het soms eng: je mag hulp vragen bij dingen en je mag gesteund worden. Zelfs met dingen die je ook alleen zou kunnen. Je hoeft niet altijd te gaan voor de allerzwaarste weg. Maar wat voor steun zou je eigenlijk kunnen vragen aan je omgeving?


Hieronder volgt een lijstje:


  • Een luisterend oor. Je gevoelens en zorgen delen kan heel erg opluchten. De ruimte durven innemen kan moeilijk zijn, maar het mag echt. Als iemand om je geeft, hoort deze persoon juist graag hoe het echt met je gaat.
  • Hulp bij wekelijkse taken. Als je weinig energie hebt of je vindt het lastig om jezelf ertoe te zetten, kun je hulp vragen bij wekelijkse taken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om boodschappen doen, het huis opruimen of schoonmaken. Je zou een vaste afspraak kunnen maken met iemand om één keer of twee keer in de week langs te komen om samen met jou aan de slag te gaan.
  • Iemand meenemen naar een moeilijke afspraak. Je kunt iemand bijvoorbeeld meenemen naar een afspraak met je huisarts, behandelaar of bij een intake.
  • Meedenken. Als je niet goed weet hoe je verder kunt komen of niet weet hoe je iets moet aanpakken - op welk gebied dan ook: hulpverlening, opleiding, werk, thuis of iets anders - praat erover en bedenk samen wat jij nodig hebt en wat je het beste kunt doen.
  • Hulp bij plannen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het maken van een dagplanning of weekplanning of het bedenken van leuke en afleidende activiteiten die je kunt gaan doen om de tijd door te komen.
  • Afleiding. Vraag om samen iets leuks te doen, wat vaker af te spreken of af en toe te bellen.
  • Nabijheid en hulp als dat nodig is. Als je je heel slecht voelt, vraag dan of iemand langs kan komen en even bij je wilt blijven. Je kunt samen afleiding gaan zoeken, een noodplanning maken en/of professionele hulp inschakelen.
  • Check-ups. Als je weet dat je soms belangrijke dingen niet doet, of basistaken niet lukken (bijvoorbeeld uit bed komen of naar een afspraak gaan), vraag dan aan iemand om jou af en toe op te bellen of te sms'en om te checken hoe die dingen gaan. Je kunt ook vragen om check-ups over hoe het in het algemeen met je gaat.