Hey jij daar, vechter!


Ik weet dat je het zwaar hebt. Ik weet dat je je verschrikkelijk slecht voelt en dat je wilt dat alles stopt. Je weet niet meer hoe, dus je moet dood. Ik begrijp waarom je dat denkt. En ik begrijp waarom je dat wil. Want ik heb daar ook gestaan. Meerdere malen en nog steeds overkomt het me dat ik geen uitweg meer zie, gek word van mijn hoofd, gek word van alles en dat ik niet meer kan. Maar ik ben er doorheen gekomen. En dat betekent dat jij er ook doorheen kunt komen.


Ik weet dat het leven zoveel pijn kan doen dat het lijkt alsof er elke seconde opnieuw een mes in je buik gestoken wordt. Ik weet het. Echt waar. Maar ik weet ook dat hoe afschuwelijk alles ook kan zijn voor een tijd, dat het het waard is om het vol te houden. Want dit gevoel komt en het gaat. Het gaat. Het gevoel gaat. En niet alleen dit gevoel gaat, maar ook jouw hele situatie gaat en kan veranderen. Sterker nog, je zit middenin die verandering. Hoe ontastbaar en hoe onmogelijk ook om te geloven en te voelen dat er een andere toekomst is, die is er wel. En juist dat je dat nu niet kunt zien, hoort bij het dal waarin je je bevindt. Je kunt je geen beeld vormen van iets anders, maar dat zegt helemaal niks, want niemand die zich in jouw positie bevindt kan nog iets anders zien.


Dus, hou het vol. Hou het vol. Want dat is het zo ontzettend waard. En jij bent het zo ontzettend waard. Het gaat anders worden dan dit. Het gaat totaal anders worden. En het feit dat je er nu nog bent, elke seconde dat je er nu nog bent, bewijst dat jij deze pijn van nu kunt doorkomen. Je bent al van zo ver gekomen, dan kun jij dit ook. Jij kunt hier doorheenkomen. Je bent sterker dan je denkt. Echt, kijk maar naar alles wat je tot nu doorgekomen bent. Kijk naar elke keer dat je dacht dat je het niet meer kon en toch bent doorgegaan. En elke keer dat je in totale crisis zat en alsnog de helpende beslissingen hebt gemaakt. Of elke keer dat je daarna weer opnieuw bent opgestaan. Dat is sterk zijn. En elke dag dat jij er bent heb je weer gewonnen.


Hier kun je hulp vinden bij het ordenen van je gedachten.


Hier kun je helpende gedachtes vinden.


Hier kun je afleiding vinden.


Hier kun je een lijst vinden van activiteiten die misschien helpen.


Hier kun je hulplijnen en chats vinden.


Uitstellen van destructieve acties


Als je het moeilijk vindt om jezelf veilig te houden, kan het helpen om alleen maar naar het komende uur te kijken. Wat kan ik nu doen om één uur verder te komen, zonder iets destructiefs te doen? Wat zou ik nu kunnen doen in plaats van mezelf pijn doen?


Spreek met jezelf af dat je alle destructieve dingen die je wilt doen een uur gaat uitstellen. Als dat te lang is, spreek dan een kortere tijd af, bijvoorbeeld vijf minuten. Kies een activiteit en doe dat voor vijf minuten. Spreek daarna opnieuw een tijd met jezelf af. Lukt het nu om nu van vijf minuten naar tien minuten te gaan? Zo niet, kies dan opnieuw voor vijf minuten. Als het nodig is ga je het komende uur zo door.


Spreek met jezelf af dat als het je niet lukt om de drang naar iets destructiefs uit te stellen, dat je iemand opbelt en hulp vraagt.


Bel een vriend, familielid of iemand anders uit je omgeving. Bel binnen kantoortijden je huisarts of je behandelaar en buiten kantoortijden de huisartsenpost.


Jij kunt het aan.