Crisisplan maken


Als je soms niet meer weet hoe je verder kunt leven met alle heftige gevoelens en gedachtes, dan is het goed om van te voren een plan te maken voor zulke momenten. Hieronder een voorbeeld van een crisisplan!


  • Stap 1: veiligheid opzoeken. Dit is een super goede eerste stap, als het je lukt om dit te doen. Zorg dat je geen middelen in de buurt hebt waarmee je jezelf pijn kunt doen; verstop gevaarlijke of triggerende voorwerpen en blijf uit de buurt van omgevingen die jou in gevaar brengen.
  • Stap 2: afleiding zoeken. Maak een lijstje met dingen die jou kunnen afleiden of helpen als je je heel slecht voelt. Bijvoorbeeld iets schilderen, schrijven, onder de douche gaan staan of muziek luisteren. Je kunt ook proberen je gedachten naar de positieve kant te verschuiven, door bijvoorbeeld een lijstje te maken van dingen die wel goed gaan, van verbeteringen die je al hebt doorgemaakt, van leuke punten aan jezelf, van voordelen van herstellen of van dingen die je graag ooit eens wil doen.
  • Stap 3: contact zoeken. Als afleiding niet helpt, is het belangrijk om hulp te vragen. Maak een lijst met mensen die je vertrouwt en die je kunt bellen als je het even niet meer weet. Je kunt van te voren aan deze personen vragen of zij het goed vinden dat jij hen in een crisissituatie belt, op deze manier komt de drempel lager te liggen. Als niemand opneemt, of als het telefoongesprek niet genoeg helpt, zorg dat je in contact komt met professionele hulpverlening. Bel binnen werktijden jouw behandelaar, hulpverleningsinstantie of huisarts. Bel buiten werktijden de huisartsenpost of de lokale crisisdienst. Je kunt hiervóór ook nog proberen met de crisishulplijn 113 te bellen of te chatten.
  • Stap 4: veiligheid opzoeken. Als je dit nog niet gedaan hebt, is het belangrijk om jezelf in veiligheid te brengen. Het kan helpen om dit samen met iemand anders te doen, bijvoorbeeld terwijl je aan de telefoon bent. Verstop voorwerpen en blijf uit de buurt van omgevingen die jouw triggeren. Als je denkt dat het nu het beste is om nabijheid te hebben, vraag dan iemand langs te komen of ga zelf bij iemand langs. Als jouw familie of vrienden niet kunnen, neem dan contact op met de huisartsenpost / crisisdienst.